Alulról minden másképp látszik, ám felülről még az sem.

Periszkóp

Periszkóp

Tisztáldozat

… ilyen fantasztikusan jó Köztársasági Elnökünk nem volt, s feltehetően nem is lesz. Az Igazságügyi Miniszter asszony is újkori történelmünk egyik kiválósága.

2024. február 14. - Periszkóp

novak_katalin_dr_varga_judit.jpg

Előszó

Minden normális családban nagyobb az egymás iránti elvárás, mint családon kívül. Ez természetes, sőt, ha igazán működik a családon belüli szeretet, annál jobban kell működnie akölcsönös elvárásnak, odaadásnak.

Ennek nagyobb közösségeknél is így kell(ene) működni, ami alatt egy országot is értenünk kell. Jogos elvárás tehát a szavazóktól, hogy a bizalmuk ellenében a lehető legnagyobb tudással és alázattal szolgálják hazánkat az ezzel megbízottak.

Sajnos ez jelenleg nem így van. Egészségtelen, ha egy országban több cikluson keresztül kétharmados többséggel vezetik az országot, mert ez visszaélésekre ad alkalmat, s a versenyhelyzet hiánya kényelmessé és elbizakodottá teszi az ország vezetését.

Mindehhez az ellenzék másfél évtizede bénán asszisztál, már-már felkeltve azt a gyanút, hogy megegyezés jött létre a „szemben álló felek” között.

A kétségtelen eredményeket lassan elhomályosítják azok a fű alatti intézkedések, amelyeket simán fel is lehet fújni, de ugyanilyen káros, ha az irányító gépezetben szakmailag alkalmatlan emberek hoznak felelőtlen döntéseket (inkább ne tennének semmit).

A legnagyobb hibát viszont akkor követi el a vezetés, ha felelőtlen módon éppen a munkájukat kiváló módon végzőket lökik jégre.

Sajnos életünk valamennyi területén találkozhatunk ezekkel a jelenségekkel, írásom erről szól, a két „feltehetően beetetett” és szárazra dobott vezetőnk esete kapcsán.

 

Kezdjük a lassan, de biztosan leépülő sportéletünkkel!

 óta a Sakkszövetség elnöke nem jegyzett sakkozó, volt olyan elnök, aki nem tudta mit jelent a XX.-as erősségű verseny, vagy az Élő pontszám. Ennek ellenére elnökök voltak.

Jelenleg a valaha is legmagasabb Élő pontszámú (2776) magyar versenyzőnket, Rapport Richárdot a Román Sakkszövetség fogadta be, a második legjobb magyar Lékó Péter (2763) külföldön edzősködik, a harmadik Polgár Judit (2735) férje, dr. Font Gusztáv a Szövetség volt

diplomáció felelőse a szövetségben tapasztalható hangulat miatt lemondott. A Szövetség nem tartja a kapcsolatot a Polgár családdal. A szövetség elnöke egy egyébiránt sok téren mozgolódó, de a sakkal mit sem törődő ember foglalkozott, a nemrégen történt leváltásáig.

A sort folytathatnánk, a 100. magyar olimpiai aranyat szerző Dr. Hegedős Csabát, a „Tuskirályt” a „rezsi pápa” váltotta fel, szakértelme és igyekezete látszik a spotág eredményein.

A kajak-kenu sportban, ahol volt olyan világverseny, amelyen a magyarok több érmet szereztek, mint a többi ország összesen, most örülni fogunk 3 párizsi éremnek.

Az úszásban a reményeink nagyrészt elúsztak. A legjobb sportlövőnket nevetséges vádakkal zavarták Romániáig, a három olimpiai arany- és egy ezüstérmet szerző Liu testvéreket Kínáig „üldözték”.

Sorjáznak a doppingolással megvádolt, majd felmentett sportolók, akiknek így tört derékba a sportolói karrierük.

A Szövetségek elnökeinek megválasztásánál a politikai megbízhatóság a fontosabb. Mint láthatjuk az „eredménye” meg is lett.

Mindemellett százmilliárdok mentek el sportberuházásokra úgy, hogy a kezdeti költségvetési tervek többszörösére emelkedtek.

 

De mi van a politikával?

A „Szövetségi Kapitányunk” Európa legjobbja. A csapatával viszont már baj van. Néhány sztár „focistát” kivéve – ha finomak akarunk maradni – igavonókkal van körülvéve.

 tallai_andras.jpg

Evezzünk át a sportról a politikára ahol egy ambiciózus tag, aki a kamatszámításhoz sem ért, egy olajfestménnyel ajándékozta meg a Szövetségi Kapitányt, amelyen ő (mármint a kapitány) és Puskás öcsi látszik. Az ilyen ember alkalmas a NAV vezetésére (?), ő Tállai András főiskolát végzett, nyelvvizsgája nincs).

 

dr_hende_csaba.jpgMenjünk vissza 2005-ig, amikor Dr. Hende Csaba  (ELTE Jogi Kar, nyelvvizsga: nincs) szívós munkával megszervezte a polgári köröket, amely segítségével, s annak reményében, hogy a 2006-os rendőri attak büntetése nem marad el, a jelenlegi kormány kétharmaddal nyert.

A felelősségre vonás a mai napig késik, Hende viszont lecserélődött Simicskó Istvánrasimicsko_istvanra.jpg (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, üzemgazdász diplomát szerzett. 1996-ban jogi szakokleveles közgazdász ELTE  Továbbképző Intézet, nyelvtudás: német középfokú C, orosz, alapfokú C).

 

 

S ha már cserénél tartunk, 9 éve és 6 napja egy hasonló nevű tag, Dr. Simicska Lajosdr_simicska_lajos.jpg (ELTE Jogi Kar) nyomdafestéket nem tűrő jelzővel illette a szövetségi kapitányunkat, aki rögtön piros lapot mutatott neki, lecserélve őt egy gázszerelő szakmunkással, Mészáros Lőrinccel, a Felcsút FC elnökével) meszaros_lorinccel.jpg. Ez főként azért irritálja a közvéleményt, mert akinek magasabb a képzettsége, mint Mészárosnak, úgy gondolhatja, ő is lehetett volna Simicska „cseréje”.

 

De mint tapasztalhatjuk, nem a végzettség teszi a vezetőt.

A köztársasági elnök kinevezése

 kubatov_novak_katalin_orban_viktor_kosa_lajos.jpg

A csoportkép tagjai:

Kubatov Gábor Fidesz alelnök a Fradi elnöke

Végzettsége: mechanikai műszerész,

felsőfokú gépjármű kárszakértő

kommunikáció és médiatudományi főiskolai diploma

Nyelvvizsga: nincs

 

 Novák Katalin köztársasági elnök (2024.02.10-ig)

Végzettsége: Szegedi TudományegyetemBudapesti Corvinus Egyetem,  Párizs-Nanterre-i Egyetem

Nyelvvizsga: Francia, angol és német nyelvből felsőfokú, „C” típusú, szakmai nyelvvizsga, spanyol nyelvből középfokú.

 

a Szövetségi kapitány

Végzettsége:
Eötvös Loránd Tudományegyetem
, jogászdoktor, jogtudomány)

Pembroke College, filozófia)

Nyelvvizsga: angol

 

Kósa Lajos Fidesz alelnök a Magyar Országos Korcsolya Szövetség elnöke.

Végzettsége: MKKE „tervgazdasági” Szak (abszolutórium, diploma nélkül)

Nyelvvizsga: nincs

 

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke

Végzettsége:  Budapesti Tanítóképző Főiskolára járt, 1987-ben vagy 1990-ben (?) a könyvtár-tanítói szakon szerzett oklevelet.

1996-ban a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatási vezetői szakán szerzett oklevelet.

Nyelvvizsga: nincs

  

Novák Katalin tettestársa:

 dr_varga_judit.jpgDr. Varga Judit  Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Nyelvtudás: angol, német, francia – tárgyalóképes spanyol – társalgási szint

(Megjegyzés: A 199 tagú parlamentből 114 honatyának/anyának nincs nyelvvizsgája, többnek érettségije sincs.)

A külföldről feketének tartott csapat királynőt és bástyát vesztett. A gond ott kezdődik, hogy mint a fentiekből látjuk, jelentősen csökkent a tisztek aránya, s nem valószínű, hogy ilyen felállással egy-két paraszt bekísérhető a képzeletbeli sakktáblán, lecserélésükkel újólag egy királynőt, esetlen még egy tisztet visszanyerhetünk. (Pedig paraszt van bőven.)

Töprengek

Vajon hogy zajlott le az a folyamat, ami e két (ezek szerint túlképzett) hölgy önkéntes lemondásához vezetett.

A köztársasági elnök joga (indokolás nélkül) amnesztiában részesíteni elítélt embereket. (Persze nem árt a felmentést megmagyarázni.) Tavaly, a pápalátogatás során került sor felmentésekre, amelyek közül a Budaházy esete ütötte át a sajtó érzékenységi küszöbét, a szavazó plebsz legalábbis többről nem szerzett tudomást.

 Feltételezhető, hogy a tavalyi amnesztia nem százakat érintett, s tekintettel arra, hogy kényes ügyekről lehetett szó, elképzelhető, hogy a nem túl hosszú névsort a Köztársasági Elnök Asszony egyeztette a Szövetségi Kapitánnyal, s hivatalból ellenjegyezte Dr. Varga Judit.

 Telt múlt az idő, és 2024. február elején a szokatlan meleg mellett beköszönt egy hír, tavaly kiengedték a bicskei iskola igazgatóhelyettest, akit azért ítéltek el, mert falazott a pedofíliával vádolt főnökének. Eddig ez a hír hol lappanghatott? Annak idején a két legfőbb közjogi méltóság nem egyeztetett az ügyben? Ha nem, elég baj, ha igen, akkor a Szövetségi Kapitány is tudott róla (nem beszélve a börtönből kiengedettről, majdnem azt írtam le, hogy III/III-asról., s persze az igazság legfőbb őrzőjéről, a Miniszter asszonyról.)

 Aztán azon is filózok, hogy két több gyermekes asszonynak mi okból esett meg a szíve a pedofilpárti pasason. Fel sem merült bennük, ha ez kiderül, az ellenzék kihasználja a tettüket. Sőt mi több ez az amnesztia még a kormánypártiaknak sem tetszik. Vagy valaki kényszerítette őket az aláírásra, és eddig várt a leleplezésükkel?

 Úgy kell a hölgyeknek, fizessenek meg a döntésükért, de rendkívül sajnáljuk a történteket, mert leszámítva ezt az esetet, ilyen fantasztikusan jó Köztársasági Elnökünk nem volt, s feltehetően nem is lesz. Az Igazságügyi Miniszter asszony is újkori történelmünk egyik kiválósága.

Éljenek boldogan a családjuknak, tegyék túl magukat a tettükön, nincs az a ló, amely meg ne botlana, főleg sziklás, akadályokkal szándékosan teletűzdelt úton.

 

A példamutatásról

 Nem kívánom mérlegelni a tettük súlyosságát, csupán annyit jegyeznék meg, hogy ha csak az elmúlt 33 évet nézzük, sokan fel is akaszthatták volna magukat, tettük megbánását demonstrálva. Hallom, az Apró villa kiürül. Ez is egyfajta bocsánatkérés?

 

Kérdések

 Ha valaki hallott olyan esetről, hogy Fidesz feljelentés alapján ellenzéki politikust ítéltek el, vagy fordítva, ellenzéki feljelentés után Fideszes került börtönbe, írja meg nekem, mert szeretném ezeket az eseteket összegyűjteni.

Egyébként felmerült bennem, hogy Gyurcsány tartja életben a jelenlegi kormányt. Ha annak idején eltűnt volna, már lehet, hogy egy egészséges kormányváltás történt volna (ha ilyen egyáltalán lehetséges – mármint egészséges).

 

Összehasonlítás

  1. januárjában tettem közzé egy írásomat, „Ha beledöglünk is ….” címmel, ahol összehasonlítást tettem az akkor (összesen) 11. éve fennálló Orbán- és a Tisza kormánnyal.

(Dőlt betűs rész.)

 

tisza_kalma.jpgTisza Kálmán a 15 éves miniszterelnöksége alatt összesen 21 miniszterrel oldotta meg a kormányzását. Közülük öten voltak a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, illetve szintén öten voltak miniszterelnökök is.

Miniszterelnökök:

Fejérváry Géza, Szapáry Gyula, Wenckheim Béla (közvetlen Tisza Kálmán előtt), Széll Kálmán, Wekerle Sándor (háromszor is).

Akadémiai tagok:

Kemény Gábor, Szilágyi Dezső, Trefort Ágoston

Ketten akadémikusként váltak miniszterelnökké Széll Kálmán, illetve Wekerle Sándor.

 

Orbán vezetési stílusát illetően hasonlítható Tisza Kálmánhoz – akit „generálisnak” becéztek – a tőle megkövetelt vasfegyelem miatt. Ugyanezt a fegyelmet követeli meg Orbán is. Pártkatonáival lassan mélyrehatóbb és erősebb hatalmat épít ki, mint amilyen az MSzMP idejében volt, azaz a FiDeSz (és szövetségese) hosszú távon kirobbanthatatlan lesz a hatalomból, igaz ehhez az is szükségeltetik, hogy az ellenzéki pártok olyan koncepciótlanok legyenek, mint amilyenek, akik képtelenek akár formálisan is betölteni az ellenzéktől elvárható szerepet.

A Tisza és Orbán által kialakított vasfegyelem között azonban van egy alapvető különbség. Amíg Tisza a legkiválóbb elmék közül válogatta ki a munkatársait, addig Orbán – talán kishitűsége miatt – többnyire az önálló gondolkodásra képtelen, alulképzett lakájokkal veszi körül magát.

„Ugye, mi jó barátok vagyunk?”

 

Ilyenkor beindul a „hatalom-piramis játék”, azaz az első számú vezetők egyre több mamelukot építenek maguk alá, mert annyi eszük ezért van, hogy a beosztott legyen még náluk is gyengébb képességű. Ennek egyenes következménye lesz, hogy Orbán a „megváltó” ambíciójával egyedül marad, s az őt körülvevő mamelukok hada fokozatosan lejáratja őt, hiteltelenné téve a személyét is.

 

Orbánizmus

 Orbán Viktor a legmegosztóbb személyiség a rendszerváltás óta. Annak ellenére, hogy sok tekintetben messze ő a legalkalmasabb az elnökség ellátására, rendkívül sokan támadják, melynek oka éppen a kiváló kvalitása miatt kialakult ellenszenv is lehet (irigység faktor).

Gondolkozási stílusa, előrelátása, kérlelhetetlen logikája, szónoki képességei messze az Unió egyik legkiválóbb elméi közé emelik. Adottságai révén Brüsszelben bármely uniós vezetői pozíciót elnyerhetne, joggal.

Orbán magának ássa a vermet. Neki (kritikus, építő jellegű) segítőkre nincs szüksége, csak gondolkozás nélküli „vakbuzgó” végrehajtókra.

A minap egy kedves ismerősöm megkérdezte tőlem.

Ha ennyi kifogásod van a kormányunk ellen – s mint mondtad, rájuk szavaztál háromszor is – a jövőben kire szavazol?

  • Ha nem lesz náluk jobb, akkor újból rájuk szavazok. Ha beledöglünk is. (A 2017. évi idézet vége.)

 

Minőségi cserék

 Hallik, hogy fokozatosan növekszik a FIDESZ tábor, de komoly átstrukturálódással. 600 ezren hagyták el a tábort, de 650 ezren jöttek. Igaz, nem igaz, nem tudom, de az kétségtelen tény, hogy sok értelmiségi hagyta el a FIDESZ-t, s még többen vannak, akik csak a jelenlegi ellenzék alkalmatlansága miatt, s Gyurcsány esetleges visszatérésétől tartva – jobb híján – a FIDESZ-re szavaznak.

 Ha ez így megy tovább, nem kell a kormányt bántani, lebontja saját magát.

 

Tiszainoka, 2024. február 12.

 

Vinczeffy Zsolt

 

(Egy kifejező arc)

 navrasics.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://periszkop.blog.hu/api/trackback/id/tr5718326045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása